Mooiste dorpjes van Zuid-Limburg

10 Mooiste dorpjes in Zuid-Limburg

Eerder schreven we een artikel voor een wandelvakantie Zuid-Limburg.
In dit artikel gaan we in op de mooiste dorpjes van Zuid-Limburg. In de omgeving van deze dorpjes kun je heerlijk wandelen. Wandel van dorpje naar dorpje. Ideaal voor een wandelvakantie of wandelweekend Nederland.

Weekendje weg

Zuid-Limburg is voor toeristen ongetwijfeld één van de meeste geliefde gebieden van Nederland. Een prachtig gebied voor een weekendje weg of een langere vakantie in het glooiende landschap. Je waant je eventjes helemaal in het buitenland. Je kunt er heerlijk wandelen en fietsen en genieten van alles wat Zuid-Limburg op culinair gebied heeft te bieden. Het is ook een ideale plek voor een single reis. De combinatie wandelen en leuke plaatsen bezoeken, is super leuk.
Je kunt hier een huisje in de natuur van Zuid-Limburg huren.


eigenwijzereizen wandelvakanties banner

Het mooi heuvellandschap van Zuid-Limburg.

Zuid-Limburg is een prachtig heuvellandschap met uitgestrekte fruitboomgaarden, grote landerijen en pittoreske dorpjes. Hieronder een overzicht van de 10 mooiste dorpjes van Zuid-Limburg. Deze dorpjes kenmerken zich door authentieke vakwerkhuizen, kleine kerkjes, oude boerderijen en gezelligheid.

groepsreis wandelvakantie

1. Valkenburg

Valkenburg is één van de bekendste plaatsen in Zuid-Limburg. Misschien een voor de hand liggende keuze, maar het mag zeker niet in dit overzicht ontbreken. Valkenburg is erg in trek bij toeristen. Door de gezellige pittoreske straatjes kun je heerlijk struinen. Overal vind je gezellige restaurantjes en terrasjes waar je heerlijk kunt eten en drinken in de zon. Valkenburg wordt niet voor niets een bourgondische stad genoemd. In het centrum zijn diverse leuke boetiekjes en gezellige winkeltjes. Wat je zeker niet mag missen is de kasteelruïne in Valkenburg. Net even buiten het centrum is de steenkolenmijn, ook zeker een bezoekje waard. Wil je liever iets sportievers? Op de Heunsberg, aan de rand van het centrum, vind je de rodelbaan en en een minigolfbaan voor jong en oud. Vanaf de berg heb je een prachtig uitzicht over Valkenburg. In het restaurant op de Heunsberg kun je even tot rust komen en genieten van een schitterend uitzicht.
Veel reisorganisaties organiseren hun wandel weekend of single weekend Nederland met vertrekpunt Valkenburg of Maastricht.

2. Slenaken

Slenaken, ook wel de Parel van Limburg genoemd, is een schilderachtig dorpje aan de beek Gulp. Overal in het dorpje vind je vakwerkhuisjes, fruitboomgaarden en hellingbossen. In 2016 is het dorp gekozen tot best gewaardeerd dorp van Limburg. Slenaken is een uitstekende uitvalsbasis voor het maken van een mooie wandeling of fietstocht. In en rondom het centrum vind je vele kapelletjes, waarvan de Sint Annakapel en de Mariakapel, beide uit de 19e eeuw, tot de bekendste horen. Een ander leuk kerkje is de Sint Remigiuskerk uit de 17e eeuw. In het centrum is het altijd gezellig met vele horecagelegenheden en diverse bezienswaardigheden.


3. Epen

Epen is een prachtig pittoresk dorpje vlakbij de Belgische grens. Het is prachtig gelegen in het heuvellandschap van Zuid-Limburg. Er zijn verschillende bezienswaardigheden, zoals de schaapskooi op de Eperheide, waar de Geuldamlammeren vandaag komen. Epen heeft diverse watermolens die je kunt bezoeken, zoals de Epener Volmolen. Deze werd vroeger gebruikt om te weven, maar tegenwoordig wordt er graan gemalen.
In het centrum van Epen kun je lekker struinen, de mooie vakwerkhuizen bewonderen en lekker genieten van de verschillende restaurants en eetgelegenheden. De Sint Paulusbekeringskerk, een katholieke kerk uit de 19e eeuw, is ook zeker de moeite waard. Even ten zuiden van Epen vind je het geologisch monument Terziet, waar je de oudste gesteenten die ooit in Nederland zijn gevonden, kunt zien.

4. Vaals

Vaals ligt in het uiterste puntje van het zuidoosten van Limburg. Vaals is natuurlijk vooral bekend om het Drielandenpunt op de Vaalserberg, het punt waar Nederland, België en Duitsland samenkomen. Dit is tevens het hoogste punt van Nederland. Daarnaast is er veel ander vertier voor jong en oud, waaronder een speeltuin en een doolhof die garant staan voor vele uren plezier. In het restaurant kun je terecht voor een hapje en een drankje.
In Vaals zijn diverse bezienswaardigheden. Er zijn diverse molens, waaronder de Schuurmolen en de Frankenhofmolen, en diverse kerken die je kunt bezoeken. Het prachtige Kasteel Vaalsbroek mag je zeker niet missen. Het imposante kasteel met schitterende tuin dateert uit de 18e eeuw.

kasteel Durbuy Ardennen

5. Mechelen

Mechelen is een klein dorpje tussen de Limburgse heuvels. Het dorp heeft een authentieke uitstraling en bestaat voornamelijk uit vakwerkhuizen. Eén van de bekendste bezienswaardigheden is de 13e eeuwse Commandeursmolen. Ook ‘t Höfke, een aantal boerderijhuizen in authentieke stijl, mag je zeker niet missen. In het dorp staat de 19e eeuwse Sint Jan de Doperkerk. De Heilig-Hartkapel aan de Partijerweg is ook zeker de moeite waard. Na een heerlijke wandeling door Mechelen kun je heerlijk op een terrasje genieten van een hapje en een drankje. Hierbij is het Hoeskamercafé ‘t Pintje, een historisch café uit 1830, zeker een aanrader. In het centrum vind je vele winkels waar je allerlei streekproducten kunt kopen.

6. Gulpen

Gulpen ligt midden in het heuvellandschap van Zuid-Limburg. Gulpen heeft een gezellig marktplein, waaraan diverse horecagelegenheden en winkels zitten. De Gulpbeek loopt dwars door het centrum van Gulpen. Daarlangs kun je heerlijk wandelen. Bij de Neubourgermolen kun je heerlijk pannenkoeken eten. Wat ook zeker niet op je to-do-lijstje mag missen is de Gulpener Bierbrouwerij. Daar wordt al sinds 1825 bier gebouwen. Je kunt er zo’n 16 verschillende speciaalbieren proeven.
Ook de omgeving van Gulpen leent zich uitstekend voor een wandel- of fietstocht. Wil je een stevige wandeling maken, beklim dan de Gulpenerberg, een heuvel met een hoogte van 157 meter.

7. Noorbeek

Net als Epen ligt ook Noorbeek vlakbij de Belgische grens. Het rustgevende dorpje ligt verscholen in het dal van de Noor, een beekje dat door het dorp stroomt. Het dorp heeft een rijke historie. Zo was het bijvoorbeeld de eerste gemeente die in de Tweede Wereldoorlog door de geallieerden is bevrijd. In Noorbeek staat een monument ter nagedachtenis aan de de soldaten die tijdens de bevrijding zijn omgekomen.
Noorbeek bestaat vooral uit prachtige vakwerkhuizen en is een beschermd dorpsgezicht. Daarnaast zijn er diverse bezienswaardigheden, zoals de Sint Brigidakerk met bijbehorende kapel. Deze kerk bevindt zich aan de Pley, een plein in het dorp Noorbeek. Het kerkgebouw ligt op een kerkheuvel met eromheen een kerkhof en wordt omgeven door een mergelstenen keermuur. Deze kerk dateert uit omstreeks het jaar 1000 nC. Op het dorpsplein kun je even heerlijk weer tot rust komen op een van de vele terrasjes.
Het Wilhelminamonument in het centrum van Noorbeek is een monument ter gelegenheid van het 25-jarig regeringsjubileum van Koningin Wilhelmina.


8. Margraten

Margraten, een historisch dorp in het Limburgse landschap, geniet internationale bekendheid door de Amerikaanse Begraafplaats Margraten, een imposante en indrukwekkende militaire begraafplaats. Op deze begraafplaats liggen 8301 Amerikaanse militairen begraven. Ook is er een monument voor 1772 vermiste Amerikanen die nooit zijn teruggevonden.
Het centrum van Margraten is ook zeker de moeite waard. Je vindt er een gezellige plein met vele gezellige winkeltjes en diverse horecagelegenheden. De Sint Margaritakerk, een historische kerk uit de 14e en 15e eeuw, in het centrum van Margraten mag je zeker niet overslaan. Behalve de kerk zijn er ook enkele kapelletjes te vinden. Net even buiten het centrum ligt een voormalig klooster en een meisjesschool. Dit gebouw is nu een rijksmonument en zeker ook een bezoekje waard.

9. Schin op Geul

Schin op Geul is een klein dorpje vlakbij Valkenburg. Aan het kleine beekje de Geul, dat dwars door het dorp stroomt, bevinden zich diverse restaurants. Je kunt heerlijk door het dorp en langs de Geul wandelen en vervolgens even op een terrasje lekker weer tot rust komen. Vanuit het dorp wandel je gemakkelijk naar een van de vele bezienswaardigheden net even buiten het dorp, zoals de Mergelwand, de Drie Beeldjes, de Kluis op de Schaelsberg en het geologische monument Groeve Keutenberg. Na een wandeling naar de top van de Sousberg heb je een prachtig uitzicht over de omgeving, zeker de moeite waard. Aan de rand van het dorp bevinden zich twee kastelen, Kasteel Genhoes en Kasteel Schaloen met kasteeltuin.

wandelvakantie voor singles

10. Vijlen

Vijlen staat bekend als hét bergdorpje van Nederland. De heuvels van Vijlen zijn namelijk de hoogste van Zuid-Limburg. Als je een  huisje in de natuur van Limburg wilt huren, is dit een  prima plek om je wandelvakantie Zuid-Limburg te starten. In het dorpje kun je echt even lekker tot rust komen. Bij Vijlen ligt het Vijlenerbos, het grootste bos van Limburg. Daar kun je lekker wandelen, fietsen of mountainbiken. Aan de rand van het bos ligt de Mariagrot, een monument dat is opgericht uit uit dankbaarheid aan de vrijheid na de oorlog.
In het dorp bevinden zich vele authentieke vakwerkhuizen. In het centrum kun je de Sint Martinuskerk bezoeken. De kerk staat op 195 meter hoogte en is daarmee het op één na hoogst gelegen kerkgebouw van Nederland. In het centrum van Vijlen kun je een tot rust komen en genieten op een van de vele terrasjes en horecagelegenheden.