Wandelen in Luxemburg

Wandelen in Luxemburg

Wandelen in Luxemburg is echt genieten! Wie van wandelen in de natuur houdt kan in Luxemburg zijn hart ophalen. De landschappen in Luxemburg zijn werkelijk fascinerend en variëren van bossen tot laagland, met rivieren en hier en daar een meer. De beste manier om van al dat moois te genieten, is om er dwars doorheen te lopen. Iedere etappe van je wandeling zal je doen verbazen door de schoonheid van de natuur en de schilderachtige dorpjes.

snp wandelvakanties banner

Luxemburg is een klein land, maar is groot om zijn vele en mooie wandelroutes, die door het hele land verspreid liggen. We hebben een aantal van deze routes voor je opgezocht. Ook leuk voor een wandelvakantie met hond.

wandelen in de Ardennen

eigenwijzereizen wandelvakanties banner

Lange afstand wandelingen Luxemburg en afvalvakanties.

Lang wandelen gedurende meerdere dagen betekent meestal dat je afvalt. Her vereist veel van je lichaam en geest. Dergelijke vakanties worden ook wel gecombineerd met detox vakanties. Je drink dan veel sap, water en thee.  Meedoen aan een wandelvakantie Luxemburg en werken aan gewichtsverlies kan alleen onder begeleiding van deskundigen. Tijdens een groepswandelvakantie bijvoorbeeld.
Afslankreizen worden dan vaak ook georganiseerd door ervaren mensen uit de medische- en sportwereld.

Luxemburgse Ardennen

In het noorden van Luxemburg, maakt De Ösling deel uit van de Ardennen. Deze regio is het minst bevolkte gebied van het land. Het is een erg mooi natuurgebied met beboste bergen en idyllische valleien.  Het noorden herbergt een hoogvlakte met enkele heuvels, maar als je richting het zuiden gaat, veranderd de omgeving in een grillig rots landschap. Hier gaan de streekproducten en cultuurhistorische schatten hand in hand met de onaangetaste natuur. In dit gebied liggen een paar bekroonde wandelroutes, zoals de Escapardenne en de Nat’Our. In dit dunbevolkte gebied vind je een aantal kleine historische plaatsjes, zoals Vianden, Clervaux, Wiltz en Esch-sur-Sûre, waar ook nog een aantal prachtige burchten, zijn te vinden.
Je kunt in dit mooie gebied een huisje in de natuur Ardennen huren.

groepsreis wandelvakantie

Natuurpark Our

Op het drielandenpunt van Duitsland, België en Luxemburg ligt het Our natuurpark. Dit is op zich een klein natuurgebied, maar heeft prachtige natuur en schilderachtige plaatsjes zoals Clervaux en Troisvierges én natuurlijk Vianden met haar mooie kasteel.  In dit natuurpark Our wisselen akkers, zonnebloemvelden, donkere bossen en groene weides elkaar af en kan iedereen terecht om te gaan wandelen.

Mullerthal Trails

Eén van de mooiste plekken om te wandelen, is misschien wel het Mullerthal. Niet alleen de wandelliefhebbers, maar ook fiets- en motorliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen. Tussen Larochette en Echternach, ligt het Mullerthal met zijn prachtige natuurgebied. Het Mullerthal maakt deel uit van een Duits-Luxemburgs natuurpark en een groot deel wordt ook wel Klein Zwitserland genoemd. Kenmerkend voor dit gebied, zijn de hoge rotspartij, zandsteenformaties, de vele watervalletjes en riviertjes die rustig over rotsen en door kloven in de dichtbegroeide bossen kabbelen.

natuur in de Ardennen

Vakantiehuis Luxemburg huren voor wandelvakantie.

Als je een individuele wandelvakantie Luxemburg gaat plannen, is het wellicht handig een vakantiehuis Luxemburg  te huren in een wandelgebied en langs een gemarkeerde wandelroute.
Een vakantiehuis Luxemburg hoeft niet duur te zijn. Je kunt ook een goedkoop vakantiehuis Luxemburg huren.

Grote rotsblokken en watervallen in Luxemburg

Op de wandelpaden kom je grote rotsblokken tegen die mooie composities vormen voor schitterende natuurfoto’s. Dichtbij het dorp Mullerthal, vind je de Schiessentümpel waterval. Dit is waarschijnlijk één van de meest gefotografeerde plekken van het land en is tevens een mooie rustplaats voor de omliggende wandelroutes. Er loopt vanaf het dorp een leuk wandelpad, dat je naar een mooie waterval brengt. Verder zijn er een aantal routes die je kan bewandelen.

waterval tijdens wandelen

Wandelen in Luxemburg langs prachtige dorpen

Er is bijvoorbeeld een route die je langs de dorpen Larochette, Nommern en Medernach brengt en het gedeelte van Medernach naar Larochette, loop je via de Mullertal Trail. Larochette heeft een bijzondere ligging. Dit plaatsje ligt tussen rotsen en op die rotsen zijn burchtruïnes te vinden en dit plaatsje is dan ook een bekende plek voor vakantiegangers en dagtoeristen. Vanuit Larochette loop je door de bossen naar Meysemburg en daarvandaan gaat de verder door mooie akkerbouw en weidelandschap naar Nommerlayen.
Deze regio staat bekend om zijn indrukwekkende rotspartijen en het is dan ook aan te bevelen om goede schoenen aan te hebben. De wandeling gaat verder van Nommern naar Medernach en via het bosgebied Seitert kom je weer op de Mullerthal Trail uit. Deze route is zo’n 22 kilometer lang en de moeilijkheidsgraad is gemiddeld.

Escapardenne Trails

Wandelvakantie Luxemburg in Noorden. In het noorden van Luxemburg, ligt de Éislek. Dit is een regio met steile hellingen en hoogvlaktes, uitgestrekte dichte bossen en ligt ver weg van industriële gebieden. Hier heb je wandelroutes in een adembenemende omgeving die je tijd en ruimte doen vergeten. In dit gebied vind je de Escapardenne Trails. Deze trails hebben een totale lengte van 158 kilometer en zijn verdeeld over twee afzonderlijke trails met verschillende etappes. Om rustig aan te beginnen, zou je kunnen starten met de Lee Trail.

Lee Trail

Deze wandeling van 52 kilometer, voert je door de beboste vallei van Sûre en loopt langs rotsige bergkammen en steile paden. Onderweg kom je de prachtige Gringlee in Bourscheid-Moulin, de Molberlee te Hoscheid, en het unieke dorpje Dirbach tegen. Elke fanatieke wandelaar zal verblijd worden met de uitbreiding van 3 dagtochten tussen Ettelbruck en Kautenbach, waar je op zoek gaat naar erfgoed, cultuur, natuur en landschappen. Het kan één van de mooiste wandelvakanties ooit worden als je kiest voor deze wandelroute Luxemburg.

Voor lange afstand lopers

De Lee trail is opgedeeld in drie dagtochten en wel van Ettelbruck naar Bourscheid-Moulin met een afstand van 17,8 km. De volgende dag ga je van Bourscheid-Moulin naar Hoscheid en deze wandeling is 19,3 km lang. De derde dag heb je een wandeling voor de boeg van 14,5 km en brengt je van Hoscheid naar Kautenbach, waar de stoere volhouder door kan lopen op de Eislek Trail.

Lange afstanden lopen is afvallen.

Als je een week achter elkaar een 20 tot 25 kilometer wandelt door bossen en heuvels, is de kans groot dat je afvalt. Zelfs al je onderweg goed eet en veel drinkt.  Wandelvakanties met lange afstanden in het programma worden dan ook wel gebruikt in het kader van een afvalvakantie of detox vakantie. Er worden veel detox vakanties in Europa georganiseerd.  In het laatste geval, bij de Detox vakantie, drink je veel kruidenthee en krijg je sappen en een speciaal dieet. Zo iets, dagelijks veel kilometers maken met doel conditie te verbeteren en af te vallen, vergt wel veel doorzettingsvermogen en discipline. Het vergt ook een goede wandel- en basis conditie.
Hier vind je tips over wat je moet eten en drinken bij een afvalvakantie.

Eislek Trail

Deze trail brengt je in 5 dag etappes naar de La-Roce-en-Ardennen. Onderweg kom je de nodige vriendelijke hotels tegen die helemaal gericht zijn op de wandelaars. Bij deze route is het ook mogelijk om zonder bagage te wandelen en kan je je bagage naar het volgende hotel laten brengen. Het is een grote route waarbij je heerlijk kan ontsnappen aan het dagelijkse leven. Er ligt meer dan 300 kilometer aan gemarkeerde wandelroutes aan beide zijden van de Belgisch-Luxemburgse grens en ligt in het hart de Oesling.

Mooiste wandelroutes van Europa vind je in Luxemburg

Deze routes leiden je naar mooie, kleine en discrete ontdekkingen. De Eislek Trail is uitgeroepen tot “Leading Quality Trail – Best of Europe” door het Europese Wandelvereniging en dat was voor ons de reden om deze route wat uitgebreider te omschrijven. Het is een wandeltocht van in totaal 106 kilometer, dus dat ga je niet in één dag doen en daarom is deze trail opgedeeld in vijf dag routes. Je start in Kautenbach en daar vandaan loop je richting Kiischpelt, waarbij je de andere delen van de Oesling ziet openen.
Kiischpelt ligt in het hart van de ingebedde valleien, waar de wandelaar naar het charmante dorpje Munshausen wordt gebracht en vervolgens de route langs de vallei van de Woltz in Clervaux eindigt. Deze dag route heeft een lengte van 25,5 km.

Wandelroute dag 2, 18,8 kilometer

Op dag twee volg je een pad dat langs een rivier loopt, langs de flanken van de heuvels, richting Troisvierges. De stad wordt omzeild en je vervolgt je route langs de vallei van de beek de Troine. Je eindigt deze etappe bij de molen van Asselborn en deze route heeft een afstand van 18,8 km.

Wandelen in Luxemburg, Dag 3, 20,6 kilometer

Op dag drie heb je een wandeling van 20,6 kilometer voor de boeg. Je vertrekt vanuit Asselborn, richting Hoffelt en kuiert lekker van Hoffelt door naar Buret. Dit loop je langs het bekken van de Rijn naar dat van de Maas. Je loopt dit met een meeslepende geschiedenis van de droom van Willem van Oranje. Dit gebied grenst aan de rand van Tavigny en loop je uiteindelijk door tot Houffalize.

Wandelvakantie dag 4 Luxemburg, 23, 4 kilometer

Op dag vier loop je van Houffalize naar Nadrin en dat loop je door diepe dalen, wilde oevers en een kleine bergweg, die tussen twee valleien ligt. Dit gebied heeft enorm veel bos die tegen de hellingen groeit. Al wandelend geniet je van de stilte, de wind, de bladeren en het kabbelende water Na enkele wendingen, klimt je tot het plateau in Nadrin en dan hen je er weer 23,4 km op zitten. De laatste dag loop je van Nadrin naar La Roche-en-Ardenne. Deze etappe loop je langs de bospaden en komt de geschiedenis je tegemoet, als je op de Keltische site van Cheslé bent. Daarna stijg je nog een stukje, tot je op het plateau bent, waar je een prachtig uitzicht hebt Crestelles.

Laatste dag 18 kilometer wandelen door Luxembug

Op slechts een paar kilometer lopen ligt Borzée. Je loopt vervolgens langzaam door langs de flanken van de heuvels en kom je langs de Deister met zijn overhangende rots. Vervolgens loop je door naar de prachtige stad van La Roche- en-Ardenne. Deze laatste dag loop je dan 18 km.

Moezelvallei

In de Moezelvallei kan je via drie gemarkeerde wandelroutes op ontdekking gaan. Het zijn drie routes die tot de verbeelding spreken en zetten hiermee de Moezelvallei op de kaart voor de wandelliefhebbers. De gecertificeerde routes loop je over smalle en natuurlijke wandelpaden. Een schitterende natuur met idyllische beekjes en indrukwekkende rotsformaties.
Soms kan je gewoon even niet anders, dan stilstaan en genieten van de adembenemende vergezichten. Iedere route heeft zo zijn eigen karakter met unieke landschappen. De routes hebben verschillende gezellige stopplaatsen die uitnodigen om even te relaxen en elke route heeft minimaal één restaurant op de route liggen. Door de strenge richtlijnen van het Deutches Wanderintitut, wordt de toegankelijkheid in beide richtingen gegarandeerd.

Manternacher Fiels, wandelen in Luxemburg door bijzonder natuurgebied.

Deze route loopt het meest door het natuurgebied Manternacher Fiels. Het pad leidt je vanaf het startpunt in Burfeld, door de boomgaarden naar een beboste kloof. Je loopt langs de rivier de Syre, waar je vervolgens omhoogklimt langs de gigantische rotslagen Michelslay waar je midden in het bos ineens een wijngaard tegenkomt. Je loopt dan verder via de smalle vallei, de kerbtal van Schlammbach, en kom je bij de uitzonderlijk mooie uitzichten op het Lelliger Plateau bereikt.

Wanneer je afdaalt via de trappen van de oude wijngaardmuren, kom je de resten van historische molens tegen, waarna je terugkeert naar Manternach. Het Duitse wandelinstituut, heeft 91 van de 100 ervaringspunten gegeven waarmee het niet verwonderlijk is dat deze wandelroute één van de favorieten is.

Schengen zonder grenzen

Dit is nog zo’n gecertificeerd wandelpad. De route van Schengen zonder Grenzen gaat van start in Schengen en doorkruist het Strombergse natuurgebied. Vervolgens wandel je een stuk op Frans grondgebied, richting het dorpje Contz-les-Bains. De route loopt via prachtige heuvels, waar je een prachtig uitzicht over de Moezelvallei hebt. Geografisch gezien kan kom je via deze route door Frankrijk, Duitsland en Luxemburg. De route eindigt weer bij het Europees museum, wat zeker de moeite waard is om even naar binnen te lopen. Dit geldt overigens ook voor het kasteel van Schengen met zijn barokke tuin.

Palmberg Ahn

Wederom een gecertificeerde wandelroute Luxemburg en dit keer vertrek je vanaf het dorpje Ahn dat aan de Luxemburgse Moezel ligt. Je loopt dan langs mooie kalkrotsen en ondertussen kan je de wijngaarden van Palmberg zien liggen en de adembenemende panorama’s ontdekken. De landschappen vol wijnstokken heb je achter je gelaten en loop je door de bossen naar de beroemde orchideeën in het natuurgebied van de Palmberg. Het laatste stuk loopt langs de “Donverbach”. Dit is een beek die door een ravijnbos loopt.

Thematische wandelroutes Luxemburg

Bij de VVV-kantoren en gemeenten in Luxemburg staan meer dan honderd wandelroutes. Een aantal zijn themawandelingen en de meeste lokale wandelpaden worden met een witte driehoek aangeduid, op een blauwe achtergrond en daarmee wordt de Ardennen regio aangeduid. Een witte pijl op een groene achtergrond staat voor de Mullerthal Regio. Bij de lokale VVV-kantoren, kan je nuttige informatie krijgen over deze themawandelingen. Luxemburg stad, heeft bijvoorbeeld de zogeheten Wenzelroute. Met deze route kan je in honderd minuten, duizend jaar geschiedenis verkennen.

Jeugdherberg paden, wandelvakantie Luxemburg jongeren

Wandelen is voor jong en oud en Luxemburg heeft zeker rekening gehouden met de jonge wandelaars. Voor hun zijn er de jeugdherberg paden die via prachtige paden en schitterende landschappen zijn verbonden. De jeugdherbergen organiseren van 1 april tot en met 31 oktober speciale wandelingen. Je kan dan je bagage van de ene herberg naar de andere laten brengen, zodat je lekker zonder bagage de wandeling kan maken.

Wandelen van Vianden naar Ettelbruck

Een voorbeeld van deze jeugdherberg paden, is bijvoorbeeld van Vianden naar Ettelbruck. Deze wandeling begint bij de jeugdherberg in Vianden en je loopt dan de “Victor Hugo-wandelroute”. Als je deze route loopt, stap je in de voetsporen van Victor Hugo. Deze man was een pionier van het culturele toerisme. Tijdens zijn verblijf in 1871 heeft hij een zestigtal tekeningen gemaakt van het grote natuurlijke en culturele landschap en zijn uitzonderlijke plekjes.
Laat je tijdens deze wandeltocht betoveren door de schoonheid van deze streek heeft en die ook de grote schrijver heeft geïnspireerd. Victor Hugo heeft er in 1871 in ballingschap geleefd en het huis waar hij heeft geleefd is zeker de moeite waard om te bezoeken.

Méér wandelvakanties binnen Europa?

Luxemburg is dicht bij huis en geweldig. Of je nu een huisje in het bos huurt of bij een stad, het is de ideale plek voor een wandelweekend of lange wandelvakantie.  Maar er zijn meer mooie landen dicht bij huis waar je heerlijk kunt wandelen. Lees hier onze tips over ander mooie wandelgebieden.

TUI Wandelvakantie Nederland banner