Wandelen in Zuid-Limburg, voor het leukste wandelweekend

Wandelen in Zuid-Limburg?

snp wandelvakanties banner

Unieke wandelmogelijkheden in Zuid-Limburg

Wandelen in Zuid-Limburg, echt genieten. In het zuiden van de Nederlandse provincie Limburg ligt een prachtige streek: Zuid-Limburg. Door de hoogteverschillen en de mooie natuurgebieden is het net een stukje buitenland in eigen land. Ideaal voor een wandelweekend in Zuid-Nederland. Op deze pagina vind je niet alleen informatie over wandelen en wandelroutes in Zuid-Limburg. 


Single wandelweekend Zuid-Limburg

Je kunt hier ook een single wandelweekend Zuid-Limburg boeken, wandelen in Zuid-Limburg met andere singles.  Een single wandelweekend Zuid-Limburg is er voor iedereen die alleenstaand is en het leuk vindt om met anderen te wandelen. Single wandelweekenden zijn groepsweekenden.
Zie hier informatie over onze wandel groepsreizen.

wandeling in het bos

Zuid-Limburg heeft ongeveer 600.000 inwoners en naast de vele natuur kent het ook een aantal grote plaatsen. De meest bekende zijn: Heerlen, Kerkrade, Maastricht en Sittard. Het hele jaar door komen er veel wandelaars naar het zuidelijkste puntje van Limburg. Het is een zeer geliefd gebied door de afwisseling van cultuur en natuur. Al wandelend ontdek je kastelen, historische straten, bossen en heidegebied. Er zijn voldoende wandelroutes, in diverse afstanden, beschikbaar.

Individueel wandelen of niet?

Wandelen in Zuid-Limburg kan je op individuele basis, ook als dag wandeling. Je kunt echter ook een groeps wandelweekend Zuid-Limburg boeken met overnachtingen en ontbijt. Hierbij kun je ook kiezen voor een single groepsreis wandelreis Limburg inclusief overnachting en met bagagevervoer.

TUI Wandelvakantie Nederland banner

Daarnaast kan je kiezen voor een goedkoop weekend Nederland, bijvoorbeeld door te overnachten op een camping of in een bed and breakfast.

Wandelen in Zuid-Limburg in kader single weekend

Als je vrijgezel bent en het leuk vindt om met andere vrijgezelle vrouwen en mannen te wandelen in Zuid-Limburg, kan je je opgeven voor een single wandel dag of een single wandel weekend.
Single wandel weekenden in Zuid-Limburg behoren tot de meest populaire wandelevenementen van Nederland en in de regel doen aan dit soort alleenstaande wandel weekenden evenveel vrouwen als mannen deel.

wandelvakantie voor singles

Of je nu een alleenstaande man bent van 30 of een single vrouw van 55, actieve single weekenden zijn er voor singles van alle leeftijden, ook als 60 plusser kan je nog deelnemen aan ze een single wandelweekend.

Villavibes wandelreizen banner

Wandelen in Zuid-Limburg en natuurhuisje boeken

Op individuele basis wandelen in Zuid-Limburg??
Overnacht in een  natuurhuisje Zuid-Limburg. Je kunt ook een huisje in Limburg met privé sauna boeken.

Natuurhuisjes liggen midden in de natuur en passen prima bij een wandelvakantie of wandelweekend door de natuur. Als je op een stille en groene plek wilt overnachten is het huren van een Natuurhuisje Zuid-Limburg een prima idee. Er zijn ook natuurhuisjes en groepsverblijven voor grote groepen wandelaars te huur.

Wandelen in Zuid-Limburg, de 5 mooiste wandelroutes

5 mooiste wandelroutes Zuid-Limburg

Mooiste wandelroutes Zuid-Limburg

Wie besluit te gaan wandelen in Zuid-Limburg, wil natuurlijk genieten van de allermooiste plekjes. In dit artikel lees je de vijf populairste wandelroutes. Ze zijn gevarieerd, dus voor elk wat wils. Ook de echte natuurliefhebber komt aan bod met een heel mooie natuurwandeling in Zuid-Limburg.
Hieronder een overzicht van de leukste wandelroutes van Zuid-Limburg, voor de individuele wandelaar,maar ook voor die wandelaars die zelf een groepswandeling over de Limburgse heuvels organiseren.

snp wandelvakanties banner

Geuldal Wandelroute Zuid-Limburg 7,3 kilometer

Cultuur en natuur (Kastelen in het Geuldal – 7,3 km)

Wandelen in Zuid-Limburg en genieten van het Geuldal en kastelen?

Valkenburg is een mooie plaats om te starten met een Geuldal wandeling. Er zijn voldoende parkeergelegenheden en na afloop kun je plaatsnemen op een van de vele terrasjes. Met een heerlijke bak koffie nagenieten van de wandeling, wat wil je nog meer. De wandelroute ‘Kastelen in het Geuldal’ is 7,3 kilometer en voert je langs kastelen, historische stadsgezichten en ook nog eens een geweldige natuur. Deze regio is erg populair doordat cultuur wordt gecombineerd met natuur. Imposante kastelen als Schaloen, Oost en Genhoes of de natuurverschijnselen van de mergel steil wanden zijn een lust voor het oog.

Als je wilt wandelen in de mooiste gebieden van Zuid-Limburg en onderweg wat wilt drinken in een kasteel is deze wandelroute misschien wel de mooiste van heel Limburg.  Ook geschikt als je een groepswandeling Zuid-Limburg organiseert.

wandelen in de natuur

Wandelen in Zuid-Limburg, Schinveldse bossen

Onontdekte groene parel (Schinveldse Bossen RR10 Onderbanken – 8,8 km)

Schinveldse Bossen, mooie wandelroute voor een wandelweekend in Zuid-Limburg.

Als je graag in het bos wandelt, is de 5-sterren wandelroute in de Schinveldse Bossen een echte aanrader. In het noordoosten van Zuid-Limburg, dicht tegen de Duitse grens aan, ligt deze onontdekte groene parel. Door het gebied zijn nog tal van andere wandelroutes uitgezet. Je kunt genieten van de schone natuur die hier alle ruimte heeft om zich te ontwikkelen. Al wandelend zul je je verbazen dat je gewoon in Nederland bent. Het is fijn om te ervaren dat hier nog echte stilte is. Onderweg kun je zomaar enkele Schotse Hooglanders tegenkomen, en aan de rand van het bos maak je kennis met Nonke Buusjke; Zuid-Limburgse vakwerkhuizen.


Paaltjes met gouden sterren wijzen je tijdens deze route gemakkelijk de weg. Bij Boven Water of bij restaurant de Lier is het mogelijk je auto te parkeren. De route is in totaal 8,8 kilometer.
Deze wandelroute in de Schinveldse bossen is gemiddeld zwaar maar ook goed te doen voor mensen die niet zo vaak wandelen. Ook leuk in het kader van een single wandelweekend Zuid-Limburg.

TUI Wandelvakantie Nederland banner

Wandelen in Zuid-Limburg, wandelroute Vaals

Wandelroute grensstad (Historische stadswandeling Vaals – 4,2 km)

Vaals is bij iedereen bekend van de Vaalserberg en het Drielandenpunt. Helemaal onderin Zuid-Limburg kun je kiezen voor een historische stadswandeling door dit grensstadje. Het heeft een prachtig centrum en statige gebouwen. Tijdens de route wandel je langs kasteel Bloemendal en het mooie en nieuwe Julianaplein. Maar ook kun je het centrum voor Kunst en Cultuur in de historische kopermolen aandoen. De route is 4,2 kilometer, maar je kunt deze uitbreiden richting het Drielandenpunt. Als je met de auto komt kun je deze gemakkelijk parkeren in het centrum onder de Albert Heijn. Daar zijn tevens vele cafeetjes waar je met een heerlijk kopje koffie uit kunt rusten van je wandeling.

Historische wandelroute

Deze historische wandelroute wordt bewegwijzerd door zeshoekige plaatjes. Een leuke wandelroute in Zuid-Limburg met als hoogtepunt het Drielandenpunt van Vaals. Ook leuk als je een leuke wandeling in Limburg zoekt voor een weekendje weg of wandelweekend. Als je wilt wandelen met kinderen in Zuid-Limburg, is dit een ideale en leerzame wandel suggestie!

singles fietsvakantie

Wandelen in Zuid-Limburg korte afstand

Vind je het leuk om te wandelen in Zuid-Limburg maar kan of wil je niet verder lopen dan 2 á 3 kilometer?
Wandel dan van Eijsden naar Margraten. Deze korte wandelroute Zuid-Limburg is slechts 2,4 kilometer maar zéér de moeite waard.  Ook aantrekkelijk als je als 50 of 60 plusser wilt wandelen in Limburg maar geen lange afstanden meer aan kunt.


Kleine wandeling (Cultuurroute Eijsden-Margraten 2,4 km)
Wandelen door Eijsden-Margraten mag natuurlijk niet ontbreken als je naar Zuid-Limburg gaat. In 2015 is deze gemeente uitgeroepen tot wandelgemeente van het jaar. Je kunt er genieten van het beschermd dorpsgezicht in Eijsden en van de bijbehorende kerkdorpen. Stap in je auto, parkeer deze in Eijsden en ontdek dit culturele wandelparadijs. Bekijk het Vroenhof en het zeventiende–eeuwse kasteel Eijsden, of maak gebruik van de voet- en fietsveer Cramignon. Deze brengt je via de Maas naar België. Na het bewonderen van alle prachtige bezienswaardigheden zijn er voldoende mogelijkheden om te ontspannen. De dorpskern van Eijsden heeft goede horecagelegenheden. Het is een leuke wandelroute voor tussendoor, de afstand is maar 2,4 kilometer.

TUI Wandelweekend Singles banner

Natuurwandeling Zuid-Limburg, mooiste wandelroute voor natuurliefhebbers

Natuurwandeling Zuid-Limburg (Heksenbergroute NM6 Brunssum – 5,0 km)
Gek van de natuur? Haal je hart op bij deze route van Natuurmonumenten. Je wandelt door het prachtige gebied van de Brunssummerheide. Onderweg kom je ontzettend veel afwisseling tegen: beeklopen, heidevelden, zandvlakten en vennen. Midden op de heide, in de kern, ligt het bronnengebied van de Rode Beek. Hier treedt hoogveenvorming op. Het is handig om voor deze route te starten bij het bezoekerscentrum. Hier is voldoende gelegenheid om je auto te parkeren en je kunt er even iets lekkers nuttigen.


Deze wandelroute draagt de naam Heksenbergroute.

Dit is ontstaan doordat vroeger op deze heide het Germaanse volk de Hessen streden tegen de Romeinen. Gelukkig kom je er nu geen Hessen – of heksen – meer tegen. De route van 5 kilometer wordt aangegeven door paaltjes met een lichtgroene band. Het is een van de meest prachtige natuurwandelingen in Zuid-Limburg. Juist door die mooie afwisseling van hoge bomen, schitterende vennen en weidse uitzichten over heidevelden. Als je wilt wandelen in Zuid-Limburg én van natuurschoon houdt, is dit voor jou misschien wel de mooiste wandelroute.

fletcher fiets wandel banner

Groot aanbod wandelroutes in Zuid-Limburg

Groot aanbod wandelroutes in Zuid-Limburg

De wandelroutes hierboven zijn slechts 5 mogelijkheden om te wandelen in Zuid-Limburg. Er zijn echter nog meer mooie wandelroutes, ook met een afstand van 10 tot 15 kilometer. Ook als je een wandelweekend met hond wilt boeken, is Zuid-Limburg ideaal. Je vindt hier ongerepte natuurgebieden en veel losloopgebieden voor een weekendje weg met de hond.

Wandelen in Zuid-Limburg is afwisseling

De enorme afwisseling maakt Zuid-Limburg zo populair voor wandelaars. Naast het landschap, dat zo uniek is voor Nederland, is ook het aanbod in wandelroutes nog eens heel aantrekkelijk. Iedereen heeft andere wensen en in het zuiden van ons land kun je dus altijd iets vinden wat bij jou past. Van stad-, dorps- en natuurwandelingen tot grensoverschrijdende wandelroutes en culinaire wandelroutes. Voor je vertrekt kun je op internet ook nog zoeken naar andere wandelroutes. Omdat het aanbod zo groot is, kan niet alles in dit artikel worden opgenomen. Natuurlijk is het ook mogelijk om in een van de Limburgse plaatsen een VVV-kantoor te bezoeken. Medewerkers kunnen je voldoende informatie geven over wandelroutes in de buurt. Tevens zijn er uitgebreide wandelkaarten te koop. Laat je verrassen door de overweldigende natuur en omgeving van het Zuid-Limburgse landschap.

Wandelen in Zuid-Limburg, misschien wel het beste idee van het jaar!

snp wandelvakanties banner

Vakantiehuis omheinde tuin Zuid-Limburg huren

Wandelvakantie met hond in Zuid-Limburg?

Als je een wandelvakantie met de hond in Zuid-Limburg in het vooruitzicht hebt en je wilt gaan overnachten in Zuid-Limburg, bestaat er een optie om een vakantiehuis omheinde tuin Limburg te huren. Het grote voordeel van een vakantieverblijf met omheinde en goed afgesloten tuin is dat je hond niet uit de tuin kan ontsnappen en desgewenst lekker buiten kan zijn.
Natuurlijk zijn in de huisjes met omheinde tuin honden ook in het vakantiehuis welkom.

Liever wandelen in de bossen in Gelderland, Drenthe of Overijssel?

Limburg is vooral een heuvel land. Heerlijk als je tijdens het wandelen , wilt klimmen en dalen. Ben je meer een mens van de bossen en wil je weten wat de mooiste bossen van Nederland zijn?
De mooiste bossen van Nederland vind je in Drenthe, Overijssel en Gelderland.

Mooiste bossen Gelderland

Mooiste bossen Overijssel

Mooiste bossen Drenthe


TUI Wandelvakantie Nederland banner