Meedoen aan wandelvakantie en je conditie

Welk type wandelvakantie kies jij?

Je overweegt een wandelvakantie in 2023 of 2024 te boeken. Een super goed idee want wandelen is ontspannend en goed voor je conditie en gezondheid. Echter, daar zijn wel wat kanttekeningen bij te plaatsen want de ene wandelvakantie is de andere niet.

Geen enkele wandelvakantie is hetzelfde

Door de bergen en van hut naar hut wandelen is bijvoorbeeld van een heel ander kaliber dan wandelen door Drenthe of Veluwe.
Daar heb je een heel ander soort conditie voor nodig. Boek bijvoorbeeld geen wandelvakantie Dolomieten zonder wandelervaring en opgebouwde conditie. Dat geldt bijvoorbeeld ook als je niet fit bent en een wandelvakantie Schotland wilt boeken.


eigenwijzereizen wandelvakanties banner

wandelvakantie voor singles

Groepswandelvakanties.

De meeste wandelvakanties zijn actieve groepsreizen. Je wandelt met een groep dagelijks een bepaalde afstand en zo een groepswandelvakantie heeft een bepaalde zwaarte. Bij SNP Reizen worden de wandelreizen aangeduid met een “zwaarte” van 1 tot en met 5 bijvoorbeeld. Dat geldt zowel voor de individuele wandelvakanties als de groepswandelvakanties. Als je niet regelmatig wandelt, is het niet aan te bevelen een SNP wandelvakantie met zwaarte 3, 4 of 5 te boeken. Houd het bij voorkeur bij een SNP wandelvakantie van niveau 1 of 2. Ook om voortijdig afhaken, teleurstellingen en blessures te voorkomen.


ANWB wandelvakanties.

Ook bij bijvoorbeeld de ANWB wandelvakanties heb je te maken met verschillende typen wandelreizen van licht tot vrij zwaar. Bij ABWB wandelreizen vind je informatie over de zwaarte en de niveau’s van deze reizen onder het kopje “Praktische informatie”. Lees de informatie over de praktische zaken goed. En, een wandelvakantie Griekenland of Portugal kan in de praktijk bijna net zo zwaar zijn als een bergwandelvakantie Oostenrijk.


Voorkom blessures

Boek niet ongetraind een wandelvakantie van 6, 7, 8 of meer dagen en al helemaal geen bergwandelvakantie waarbij je van hut naar hut trekt. Voorkom blessures door training vooraf of zeker ook de juiste wandelkleding en schoeisel. Ga je bijvoorbeeld wandelen in de bergen van Karinthië of Tirol? Zorg voor de juiste en vooral ingelopen bergwandelschoenen, regendichte en zuurstof doorlatende kleding.

groepsreis wandelvakantie

Voor onderweg

Tijdens het wandelen verbrand je veel calorieën en heb je veel water nodig. Daarom is het verstandig om veel te drinken en af en toe iets te eten met snelwerkende koolhydraten. Een banaan onderweg eten, is altijd goed. Maar soms is er meer nodig. Duursporters, fietsers en wandelaars die lange afstanden afleggen, maken ook wel gebruik van kant en klare proteïne producten zoals proteïnerepen. Als je dit soort producten en andere voedingssupplementen gebruikt, neem die dan wel van goede kwaliteit en zo mogelijk met een uitgebalanceerde samenstelling omega vetzuren. Zelfs een 5, 6, 7, 8 of 9 daagse intensieve wandelvakantie vraagt al de nodige voorbereiding en begeleiding. Je hebt voor iedere wandelvakantie, zelfs voor 3 of 4 dagen, een basis conditie en goede uitrusting nodig.