Wandel je lichaam in topvorm

Je lichaam in topvorm maken met wandelen

Wandelen is een geweldige activiteit om te doen als je wilt afvallen of als je gewicht wilt verliezen. En dat geldt ook voor een wandelvakantie. Het is één van de meest efficiënte en gemakkelijke manieren om calorieën te verbranden. Minstens zo goed als afvallen door lange afstand fietsen. Er zijn echter een aantal dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je nog meer vet verbrandt tijdens het wandelen.

Juiste wandelschoenen zijn belangrijk, ook bij wandelvakantie

Allereerst is het belangrijk om de juiste wandelschoenen te kiezen. Goede wandelschoenen zullen ervoor zorgen dat je lichaam in een optimale houding staat en dat je spieren correct worden belast. Dit zorgt ervoor dat je je energie efficiënter gebruikt en je uithoudingsvermogen verbetert. Wandelen zijn ook op die manier ontworpen om je voeten optimaal te ondersteunen, zodat je blessures kunt voorkomen.


eigenwijzereizen wandelvakanties banner

Voor het wandelen, starten met een opwarming

Begin elke wandeling met een lichte opwarming. Dit kan ervoor zorgen dat je spieren los en ontspannen zijn, zodat je tijdens je wandeling minder kans hebt op spierpijn.

Het juiste tempo aanhouden

Ten tweede is het belangrijk om het juiste tempo en de juiste route te kiezen. Probeer een wandeling te maken die uitdagend is, maar niet te pittig. Je wilt dat je lichaam hard werkt, maar je wilt ook voorkomen dat je uitgeput raakt. Kies een wandeling die wat heuvels of andere obstakels bevat om ervoor te zorgen dat je hartslag omhoog gaat en je meer calorieën verbrandt. Kies dus een wandelpad dat geschikt is voor jou. Als je net begint met wandelen, kun je kiezen voor een rustiger pad. Als je ervaren bent in wandelen, kun je kiezen voor een moeilijker pad.

wandeling in het bos

Let op je houding

Houd je rug recht en let erop dat je niet naar voren leunt. Houd je hoofd omhoog en je ogen vooruit gericht. Dit is de beste houding om aan te nemen als je wilt wandelen. Houd een goede houding ook aan tijdens een korte wandelvakantie of wandelweekend.

Een langere wandeling is beter

Ten derde, probeer de lengte van je wandeling te verlengen. Hoe langer je wandelt, hoe meer calorieën je verbrandt. Als je eenmaal een beetje fitter bent, kun je de lengte van je wandelingen verhogen om ervoor te zorgen dat je nog meer vet verbrandt.


Water meenemen tijdens je wandeltochten

Zorg ervoor dat je genoeg water meeneemt als je gaat wandelen. Het is belangrijk om je lichaam te hydrateren tijdens het wandelen, zodat je jouw energielevel kunt behouden en zodat geen last krijgt van spierkrampen.

Luister naar je lichaam

Als je je moe of pijnlijk voelt, stop dan met wandelen en rust uit. Ook als het weer te warm of te koud is, is het belangrijk om naar je lichaam te luisteren en te stoppen met wandelen als je je ongemakkelijk voelt. Zelfs bij deelname aan een groepswandelvakantie. Probeer je hoofd te beschermen bij zeer warm weer, aangezien je ook tijdens het wandelen een zonneslag kan krijgen.

eigenwijzereizen wandelvakanties banner

Wees gemotiveerd, ook tijdens je wandelvakantie

Houd je doelen voor ogen en probeer elke dag een beetje harder te wandelen dan de dag ervoor. Door jezelf te blijven uitdagen, zul je ervaren dat je wandelingen steeds makkelijker worden en dat je sneller resultaten ziet.

De intensiteit van je wandeling verhogen

Ten slotte, probeer de intensiteit van je wandeling te verhogen. Dit kan door harder te lopen of door sprintjes in te zetten tijdens je wandeling. Dit zorgt ervoor dat je lichaam na het wandelen in afterburn blijft, zodat je nog meer calorieën verbrandt na afloop van je wandeling.


Wat doet wandelen met je spieren?

Wandelen is een uitstekende oefening voor je spieren. Het helpt je om je spieren sterk en gezond te houden, en het kan je helpen bij het verminderen van spierpijn. Wandelen werkt je quads (dijspieren), hamstrings (kuitspieren), en gluteus maximus (bilspieren) zoals geen andere oefening dit kan. Deze spieren zijn cruciaal voor het bewegen van je bovenlichaam en het tillen van je benen. Wandelen oefent ook de kleine spiertjes in je voeten en enkels, waardoor je minder kans hebt op verstuikingen.

Een uitstekende sport voor je spieren

Wandelen is een uitstekende sport voor je spieren. Het versterkt je bovenlichaam en het helpt je benen om strakker te worden. Wandelen is een van de beste sporten die je kunt doen voor je spieren.

wandelweekend singles

Een wandelprogramma volgen

Wandelen is een uitstekende manier om in vorm te blijven of zelfs af te vallen. Er zijn verschillende wandelprogramma’s die je kunt volgen om ervoor te zorgen dat je de juiste hoeveelheid van beweging krijgt. De meeste mensen die wandelen, doen dit om fit te blijven of om af te vallen.

Starten met een programma

Je kunt ervoor kiezen om een programma te volgen dat je helpt om je lichaamsvet te verminderen en om je spieren te trainen. Als je ervoor kiest om aan een programma te beginnen, zorg er dan voor dat je het programma volgt dat bij je past. Wandelen is ook een uitstekende manier om je lichaam steviger te maken. Het is niet alleen goed voor je lichaam, maar het kan ook helpen bij het verminderen van stress.


Schema om af te vallen met wandelen

Wandelen is een uitstekende manier om af te vallen. Er zijn echter een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je af wilt vallen met wandelen.

Dagelijks wandelen is aan te raden

Allereerst is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat je elke dag wandelt. Zeker ter voorbereiding op een georganiseerde wandelvakantie. Dit betekent niet dat je elke dag ontzettend veel kilometers moet maken, maar wel dat je dagelijks een aantal stappen moet zetten. Wandelen helpt je namelijk niet alleen bij het afvallen, maar ook bij het verbranden van calorieën. Dus als je elke dag wandelt, zal je uiteindelijk afvallen. Wandelen is namelijk een van de eenvoudigste en meest efficiënte manieren om af te vallen. Er zijn veel verschillende factoren die bepalen hoeveel je moet wandelen om af te vallen, maar je kunt al snel resultaten zien als je iedere dag een halfuur gaat wandelen.


Resultaat zien van wandelen

Als je probeert af te vallen, is het belangrijk om een activiteit te kiezen die je kunt volhouden. Wandelen is een uitstekende optie omdat het iets is wat iedereen kan doen, zonder dat je speciale apparatuur of een lidmaatschap van een sportschool nodig hebt. Echter is de hoeveelheid die je moet wandelen om resultaat te zien, afhankelijk van een aantal factoren, waaronder je huidige gewicht, je metabolisme en of je andere veranderingen in je levensstijl aanbrengt, zoals het eten van gezondere voeding. Als je iedere dag een halfuur gaat wandelen, kun je ongeveer 150 tot 300 calorieën extra per dag verbranden. Dit betekent dat je ongeveer een halve kilogram tot een kilogram per week kunt afvallen.

natuurlijkreizen single vakantie banner

Een haalbaar en correct tempo aanhouden

Het is ook belangrijk dat je niet te snel wandelt. Snel wandelen kan ervoor zorgen dat je meer calorieën verbrandt, maar het kan ook leiden tot letsels. Daarom is het belangrijk om een rustig tempo aan te houden zodat je niet oververhit raakt of blessures oploopt.

Elke dag een stapje meer

Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je vooruitgang boekt. Dit betekent dat je elke dag een beetje meer moet wandelen dan de dag ervoor. Op deze manier zul je uiteindelijk steeds meer afvallen. Dit kan echter lastig zijn, vooral als je net begint met wandelen. Daarom is het aan te raden om een schema op te stellen.


Het juiste schema volgen

In het schema moet je aangeven hoeveel stappen je elke dag wilt zetten. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met 500 stappen per dag als je helemaal vanaf nul start. Elke dag moet je dan 500 stappen meer wandelen dan de dag ervoor. Dit kan je doen door elke dag 100 stappen meer te wandelen, of door elke dag 200 stappen meer te wandelen. Als je het schema volgt, zul je uiteindelijk steeds meer afvallen.
Hier volgt een voorbeeld van dergelijk schema:

 • Dag 1: 500 stappen
 • Dag 2: 600 stappen
 • Dag 3: 700 stappen
 • Dag 4: 800 stappen
 • Dag 5: 900 stappen
 • Dag 6: 1000 stappen
 • Dag 7: 1100 stappen
 • Dag 8: 1200 stappen
 • Dag 9: 1300 stappen
 • Dag 10: 1400 stappen
 • Dag 11: 1500 stappen
 • Dag 12: 1600 stappen
 • Dag 13: 1700 stappen
 • Dag 14: 1800 stappen

fletcher fiets wandel banner

Je persoonlijke schema maken

Wandelen is een uitstekende manier om af te vallen. Je kunt de hoeveelheid stappen die je elke dag zet verhogen, zodat je jouw calorieënverbranding verhoogt en gewicht verliest. Om ervoor te zorgen dat je op schema blijft en dat jouw wandelingen effectief zijn, moet je een persoonlijk schema maken dat past bij jouw huidige conditie. Je kan dus mogelijk starten met 5000 stappen, 10000 stappen of zelfs 15000 stappen als je al een geoefende wandelaar bent.

Genoeg uithoudingsvermogen

Wandelen is een uitstekende manier om af te vallen, maar je moet er wel rekening mee houden dat je genoeg uithoudingsvermogen hebt. Probeer elke dag een beetje harder te wandelen dan de dag ervoor en blijf jezelf uitdagen. Op deze manier zul je merken dat je wandelingen steeds makkelijker worden en dat je sneller resultaten ziet.

wandelen in de heuvels met hond

Wandelvakantie geboekt met groep?

Indien je deel gaat nemen aan bijvoorbeeld een 7 of 8 daagse wandelvakantie Frankrijk met een groep, moet je best wel goed voorbereid zijn. Zeker als je met zo een groep meer dan 25 á 30 kilometer per dag wandelt en de paden niet vlak zijn. Voor iedere wandelvakantie met een groep geldt, geeft je alleen op voor zo een actieve groepswandelvakantie als je wandelconditie goed genoeg is en je de dagelijkse afstanden met gemak kunt afleggen. Leg de lat voor je wandelvakantie niet te hoog.