Wandelen in Frankrijk

Wandelen in Frankrijk, vind hier mooiste wandelgebieden van Frankrijk

Wandelen in Frankrijk, 18.000 kilometer aan wandelroutes

Als je op een eenvoudige en betaalbare manier en actieve vakantie wil houden, dan kan je het beste je wandelschoenen opzoeken en richting Frankrijk gaan. Wandelen in Frankrijk is genieten. In Frankrijk kan je namelijk meer dan 18.000 kilometer aan wandelroutes vinden en er is voor ieder soort wandelaar genoeg keuze. Een wandelvakantie Frankrijk staat garant voor veel wandelplezier, genieten van natuurschoon en wandelen op de mooiste wandelpaden.

snp wandelvakanties banner

Wandelen in Frankrijk met bagagevervoer.

Kies voor wandelen in Frankrijk met bagagevervoer. Dat kan je het beste realiseren door een individuele wandelvakantie Frankrijk of groepswandelvakantie Frankrijk met bagagevervoer en overnachting te boeken.
Of je nu voor een wandelvakantie Vogezen, Franse meren, Elzas of Pyreneeën kiest, wij raden je altijd aan een wandelvakantie inclusief bagagevervoer te boeken. Ook bij een autovakantie Frankrijk.


book a trekking banner

waterval tijdens wandelen

Bij welke wandel reisorganisatie boek jij je wandelvakantie Frankrijk?

Als je wilt wandelen in Frankrijk en kiest voor een georganiseerde wandelvakantie, dan kan je dat bijvoorbeeld doen bij de volgende reisorganisaties. SNP Reizen, Natuurlijk Reizen, Eigen-Wijze Reizen en TUI. SNP Natuurreizen heeft het grootste aanbod individuele wandelvakantie en groeps wandelreizen Frankijk. Ook voor een wandelvakantie met de hond.

eigenwijzereizen wandelvakanties banner

Welke types wandelreizen Frankrijk kun je bij ons boeken?

Je kunt bij ons een wandelvakantie Frankrijk boeken inclusief bagagevervoer en overnachting in een hotel of herberg. Je kunt ook kiezen voor een individuele wandelvakantie Frankrijk, een groepswandelvakantie of single wandelreis Frankrijk.


snp wandelvakanties banner

Christelijke wandelvakantie Frankrijk boeken

Indien je op zoek bent naar een christelijke vakantie en tijdens deze actieve vakantie met gelijkgestemden wilt wandelen, kan je het beste een wandel groepsreis boeken. Deze vind je onder andere bij Beter Uit en Goed Idee Reizen. Dit zijn 2 christelijke reisorganisatie waar je ook actieve groepsreizen kunt boeken.

Wandelroutes Frankrijk van 2 tot 8 uur per dag

Juist door die bizar vele wandelroutes, hebben ze in Frankrijk een systeem bedacht. Wandelroutes die met een gele rechthoek of streep zijn gemarkeerd zijn de zogeheten promenade et randonnée en dit zijn wandelroutes van 2 tot 8 uur. De wandelroutes die rood-witte bewegwijzering hebben, zijn de grande randonnée routes en dit zijn meerdaagse routes. De met roodgele gemarkeerde routes zijn de langste wandelroutes, dat zijn de GR de Pays routes.

wandelvakantie voor singles

Wandelen in Frankrijk, de Vogezen

Als je een wandelvakantie Frankrijk wilt boeken, moet je zeker eens kijken naar de wandel mogelijkheden in de Vogezen. Het bijzondere van het wandelen in de Vogezen zijn de glooiende hellingen in het Vogezenmassief die het voor iedereen toegankelijk maakt om een wandeling te maken. Iedere route laat weer een uniek gebied zien met natuur als middelpunt en elke route heeft zijn eigen verhaal.

eigenwijzereizen wandelvakanties banner

Mont Sainte-Odile

De meest authentieke wandelroute is wel de route die rond de Mont Sainte-Odile loopt. Deze route is een verbinding tussen Donon en Wissembourg en bestaat al sinds 1950. Deze route bied je de mogelijkheid om meerdere wandelingen in één dag te maken. Je kan hier kiezen om bijvoorbeeld voor een route te kiezen om de Mont Sainte-Odile te bekijken.


Wandelen in de Elzas en de Centrale Vogezen

Deze berg is gelegen in de Elzas in de Centrale Vogezen en op de top van deze berg vind je het Hohenberg klooster, dat door St. Odile is gesticht. Vanaf deze berg heb je een prachtig uitzicht over de Elzas en met goed weer kan je zelfs tot aan het Zwarte Woud kijken. Op deze berg kan je overigens ook nog de Heidenmuur vinden, de overblijfselen van een Keltische muur.

wandelweekend singles

Wandelen in Frankijk langs de meren

De meest rustgevende route is waarschijnlijk de Pays du Mont Saint-Odile. Deze route loopt langs drie meren, de Lac Blanc, Lac des Truites en de Lac Noir en is een route van 12 kilometer. Hou er wel rekening mee dat dit een route voor gevorderde is. Col du Calvaire is de buurt waarvandaan je vertrekt en daar verdwijnen al snel de bospaden, waarna je in het natuurgebied van Les Hautes Chaumes terecht komt.

Als eerste kom je dan bij het Lac Des Truites en dit is een ideale plaats om even een pauze te nemen, voor bijvoorbeeld een picknick. Vervolgens kom je langs Lac Noir en eindigt de route in de buurt van Lac Blanc. Dit meertje heeft zijn naam te danken aan het kristalfijne zand dat op de bodem van het meer ligt.

snp wandelvakanties banner

De Grand Ballon, voor een wandelvakantie in de Vogezen

Ben je een ervaren wandelaar en vind je het fijn om een wandelvakantie Frankrijk te boeken met een flinke klim? Kies dan voor De Grand Ballon. Dit is dan weer de meest panoramische route van de Vogezen. Om bij de Grand Ballon te komen is er wel een aardige klim nodig, aangezien het zo’n 1424 meter boven de zeespiegel ligt en is daarmee gelijk het hoogste punt in het Vogezenmasief. Ook hier zijn meerdere routes mogelijk, maar de populairste route is de route die er omheen gaat.

Hotel Du Grand Ballon, vertrek punt

De parkeerplaats van Hotel du Grand Ballon is de plaats van vertrek en kort daarna wordt deze route gedeeltelijk overlapt met de GR5 route, tot aan het Monument des Diables Bleus, waar je een geweldig vergezicht hebt over de omgeving. Het is een route van nog geen 3 kilometer lang, maar het is een route die zeker de moeite waard is.

eigenwijzereizen wandelvakanties banner

De kaasroute, de La Route du Fromage

De meest gastronomische route is de zogeheten kaasroute. De Fransen noemen deze route de La Route du Fromage en is een route die langs alle boerderijen loopt, die aan de kaas uit de Munstervallei zijn gelinkt. Dat zijn zo’n zestig kaasmakerijen en boerderijen en bieden je veel mogelijkheden tot routes te voet, per fiets, mountainbike, of op de rug van een ezel, waarbij de proeverijen zeker niet zullen worden vergeten.

Deze route ligt in het zuidoosten van de Vogezen en ligt op ongeveer 20 kilometer van Mulhouse. Het startpunt ligt in het dorp Wattwiller, dat bekend staat om zijn mineraalwater. Deze wandeling neemt je in de voetsporen van de Franse soldaten mee naar de tijd van de eerste Wereldoorlog. Je komt langs de plek waar in 1915 de beruchte slag om Hartmannswillerkopf plaats vond en waar meer dan 15.000 doden zijn gevallen.


TUI wandelvakanties banner

Le Sentie des Roches

Ben je een ervaren wandelaar? Voor het eerst een wandelvakantie Frankrijk boeken? Kijk eens naar de wandelmogelijkheden in Le Sentie des Roches. Dit is een iconische route en is onderdeel van de Schluchtpas naar Frankenthal. Deze wandel route in Frankrijk wordt jaarlijks door zo’n 40.000 wandelaars belopen en is daarmee één van de meest bezochte route van de Vogezen. Les Club Vosgien en Munster heeft het pad gecreëerd en bestaat als sinds 1909. Le Sentie des Roches is een route die langs de rotsen loopt en alleen voor zeer ervaren wandelaars weggelegd is.

wandelen in schotland

Wandelen in de Pyreneeën

Kies altijd voor een wandelvakantie Frankrijk inclusief bagagevervoer.
Wandelen in Frankrijk en genieten van de natuur? Maak dan lange wandelingen in de Nationale Parken van Frankrijk. De mooiste wandelroutes vind je in principe in deze nationale parken. De Franse Pyreneeën heeft echter maar één nationaal park en dat is het Parc National des Pyrénées Occidetales. Een dunne strook natuurgebied dat beschermd is, dat in de westelijke Pyreneeën, tegen de Spaanse grens ligt.

book a trekking banner

Het park begint in de Vallée d’Aspe en eindigt in het oosten in de Vallée d’Aure bij de Lacs de Barroude. Er zijn zes valleien die je toegang geven tot het park, welke goed is ontsloten voor wandelaars en is voorzien van menig goed gemarkeerde wandelpaden. Het is het gevarieerde landschap dat de kracht is van het park en daarom zou je ook eigenlijk alle zes de routes moeten gaan lopen.

De Vallée d’Ossau die door de berg Pic du Midi d’Ossau wordt gedomineerd, karstlandschappen bij Lescun, granieten wildernis in het Vald’Azun met aan de voet talloze bergmeren. De Vallée de Cauterets wordt gezien als de toegangspoort tot één van de mooiste valleien van de Pyreneeën, de in het oostelijke gedeelte liggende imposante keteldalen en als laatste de muur van Barroude. Dit is een massieve muur van kalksteen met het Lacs de Barroude die aan de voet ligt.

snp wandelvakanties banner

Het Parc National

Wandelen in Frankrijk en kennis maken met de Pyreneeën? Kies dan voor wandelen in Het Parc National. Het is een prima manier om met de Pyreneeën kennis te maken, want dit gebied geeft door zijn variatie een zeer goed beeld van de Pyreneeën. Er is ook een route die dwars door het park loopt en dat is de Haute Randonnée Pyrénéenne route, waarbij je in hutten zal overnachten. Het is een tocht van een week, maar wel eentje om in te lijsten.


Parc National des Pyrenées Occidentales

In dit park kan je een mooie dag wandeling maken die je naar het Lac d’Ansabère en Cabanes d’Ansabère brengt. Tijdens deze tocht kom je de prachtig gevormde bergtoppen tegen van de Aiguilles d’Ansabère, die overigens erg favoriet zijn bij klimmers. Een andere route loopt naar de hoogste top van de omgeving en heet de Pic d’Anie en is 2.504 meter hoog.

Omdat deze route gedeeltelijk door een diep uitgesleten kalksteendoolhof loopt is deze route een ervaring op zich. Als we een stoopje richting het oosten nemen, dan komen we bij de Vallée d’Ossau. Dit is een vallei die door de Pic du Midi d’Ossau wordt overheerst. Deze berg is 2.884 meter hoog en vormt tevens het embleem van de Pyreneeën.

Er is een zeer mooie route die langs een paar bergmeren lopen, aan de westkant van de berg. Het uitzicht wat je hebt vanaf de Refuge d’Ayous, waarbij je over het Lac Gentau en de top van de Pic du Midi kijkt is onvergetelijk. De tweedaagse wandeling die je rondom de berg kan maken is ook zeer mooi om te lopen.

eigenwijzereizen wandelvakanties banner

De derde vallei in het Parc National is het Val d’Azun.

Hier valt het direct op dat de bergen een stuk hoger zijn en dat de Balaitous met zijn 3.144 meter een echte drieduizender is. Deze vallei is een heerlijk zonovergoten vallei met hoge toppen die in het zuiden te vinden zijn. De wandeling die naar de Spaanse grens loopt, naar de Port de la Peyre-Saint Martin is ook erg mooi om te lopen, maar de route naar de Refuge de Larribet is toch wel de meest populaire route.

Beste standplaats: Als je op zoek bent naar de ideale uitvalsbasis in de Pyreneeën, dan is het dorpje Cauterets een echte aanrader. Dit dorpje ligt beginnend bij de Pont de’Espagne, even ten zuiden van de schitterende watervallen van Cauterets. Hiervandaan kan je verschillende prachtige wandelingen maken. Bijvoorbeeld de wandeling door de Vallée de Gaube die via het Lac de Gaube loopt naar de befaamde noordzijde van de 3.298 meter hoge Vignemale, die tevens de hoogste berg van de Pyreneeën is.

TUI wandelvakanties banner

Wandelen langs de bergmeren in de Vallée du Marcadeau

Een andere bijzondere wandeling loopt lang de bergmeren in de Vallée du Marcadau. Deze vallei bestaat uit een paar plateaus waarin je enkele stokoude naaldbomen kan vinden. Wat zeker niet vergeten mag worden is de Vallée du Lutour. Dit is ook zo’n prachtige vallei met veel water, waar je prachtige wandelingen kunt maken naar het Lac d’Estom.

wandeling in het bos

Meerdaagse wandeltochten Frankrijk

Uiteraard zijn er ook meerdaagse wandeltochten mogelijk, zoals de refuges van Estom, Oulettes de Gaube, Bayssellance, Wallon en Ilhéou, die je in staat stellen om één van de mooiste huttentochten te maken die de Pyreneeën te bieden heeft.

Wandelingen vanuit Gavarnie: In de vallei van Gavarnie draait het allemaal om het Cirque de Gavarnie. Dit is het beroemdste stukje natuur en sinds mensenheugenis komen de toeristen in grote getalen naar het dorpje Gavarnie. Hier kijk je uit over het reusachtige keteldal, waarvan de toppen ruim boven de 3.000 meter reiken.


Het Cirque de Gavarnie en de grote waterval is te voet, per paard of ezel te bereiken. Uiteraard kan je gewoon met de mensenmassa meelopen, maar je zou ook van de gebruikelijke routes af kunnen wijken en een rondwandeling te maken. Voor de bergwandelaars is de Brèche de Roland een favoriet en ligt op 2.807 meter hoogte in het keteldal.

Vanaf Gavarnie is het een hele onderneming om er te komen, maar als je vanaf Col de Tentes komt, kan je er in tweeënhalf uur zijn. Als je dan nog wat puf over hebt, zou je ook door kunnen lopen naar de Pic de Taillon, één van de bergtoppen die op 3144 meter hoogte ligt. Naast de Cirque de Gavarnie zijn er ook nog het Cirque d’Estaubé en het Cirque de Troumouse.

Hierbij kan opgemerkt worden dat Troumouse imposant is door zijn afmeting en Estaubé kleiner maar intiemer is. Het Cirque de Troumouse is vrij makkelijk te bereiken en hoef je weinig moeite voor te doen aangezien er een tolweg tot hoog in het keteldal loopt. Een voor de hand liggend doel zijn de lacs des Aires die in het Cirque de Troumouse liggen.

Vallée d’Aure: Dit is de zesde toegangspoort tot het Park National en deze vallei vind je in de oostelijke punt van het park. De wandelroute naar de Lacs de Barrounde is prachtig. Mooi gevormde bergmeren aan de voet van de indrukwekkende kalkstenen muur van Barroude. Het is wel erg jammer dat tijdens het noodweer in 2014, Refuge de Barroude verloren is gegaan.

eigenwijzereizen wandelvakanties banner

Wandelen in Haut Jura

Wandelen in Haut Jura betekent zwerftochten over hoogplateaus aan de Franse grens. Een plek waar de hoofdingrediënten Gele Gentianen, typische Jura-boerderijen, bruin-wit melkvee en heerlijke kazen zijn. De jura heeft een wat aparte sfeer en die kan je het beste gaan waarderen door de jura wandelend te ontdekken. Haut Jura heeft een landschap van bergweiden en prachtige oude bossen. Het bestaat uit een langen opeenvolging van bergbruggen.

Parallel daaraan vind je brede dalen met vaak ondiepe meren. De bergweides worden door bruin-witte koeien bewoond, die vervolgens hun melk weer geven voor de heerlijke Comté kaas. Vooral in het voorjaar, direct als de sneeuw is verdwenen schieten de wilde Narcissen, gevolgd door de Gele Gentiaan uit de grond en zijn deze weides één grote bloemenzee. De parkachtige weides gaan vaak over in een uitgestrekt gemengd beuken- en sparrenbos. Een bos met bomen die vaak behangen zijn met korstmossen.

wandelen in de natuur

Wandelen in Frankrijk zonder een mens tegen te komen

De Haut Jura is een vrij dunbevolkt middelgebergte, waar je over het algemeen in alle rust moet kunnen wandelen. Er zijn prima gemarkeerde wandelroutes die je afwisselend over verharde weggetjes en soms stenen of glibberige paden voert. Echte hoogteverschillen zul je er niet zo snel aantreffen en daardoor kun je zonder al te veel moeite van de mooie uitzichten genieten.

De wandelroute Échappée Jurassienne is de bekendste route van de Jura en duurt tussen de 2 en 16 dagen. De route gaat van Dole naar Saint-Clade en loop je via de bergtop Les Rousses. Dit is de meest ideale manier om verslingerd te raken aan de mysteries en schoonheid van deze gevarieerde en spectaculaire bergwereld. De Échappée Jurassienne route is dé route om alle bezienswaardigheden van de Jura te zien.

snp wandelvakanties banner

Wandelen in Bretagne

In Bretagne kan je de oudste langeafstandsroute van Frankrijk vinden. De route werd in 1791 al aangelegd ten behoeve van de douanebeambten, die zo de smokkel probeerden te voorkomen. Dit pad werd destijds dag en nacht bewandeld om het plunderen van scheepswrakken en mensenhandel tegen te gaan. In het begin van de 20e eeuw is het pad een beetje in onbruik geraakt, maar in 1968 beleefde het weer een opleving, nadat een paar fanatieke wandelaard besloten om er een wandelroute van te maken.

natuurhuisje Oostenrijk

Huisje in het bos Bretagne huren?

Een individuele wandelvakantie Bretagne boeken en een huisje in het bos huren? Het is mogelijk een huisje in het bos in Bretagne te huren. Ook in de omgeving van een wandelroute. Als je in je eigen tempo wilt wandelen en in een huisje midden in de natuur wilt verblijven, is dat best een goed optie.

In Lannion hebben ze de route met de bekende rood-witte markering hadden gemarkeerd en daarmee was de GR-34 wandelroute geboren. Vandaag de dag loopt de route langs de gehele Bretonse kust. Van Mont-Saint-Michel tot de brug van Saint-Nazaireen, is meer dan 2.000 kilometer lang en lijkt een soort monument te zijn geworden in de Europese Wandelwereld.

natuurhuisje Oostenrijk

Het oude douaniers-pad is als het ware één lange rij met ansichtkaart plekken en loop je van het ene uitzicht naar het andere. De route is een groot kleurenfestijn van smaragdgroene baaien, felwitte zandstranden, roze granietkliffen en gouden zonsondergangen. 2.000 kilomater is een beetje veel om in één keer te lopen, dus van deze route kan je makkelijk een meer jaren route maken.

Zo kan je ook meer aandacht besteden aan alles wat je om je heen ziet, zoals de roze granietkust, Zuid-Finistère, de kust van Cornouaille en Pointe du Raz, het schiereiland Crozon, de Abers van de landtong van Finistère of de baai van Mont Saint-Michel, waarna je af zou kunnen sluiten met een avontuur op de rotsrichels van de Cote d’Amour.

eigenwijzereizen wandelvakanties banner

Wandelen in de Dordogne

Als je naar de Dordogne gaat, zou je dat kunnen zien als een natuurvakantie. De rivier de Dordogne ontspringt in Mont-Dore uit de Dogne en de Dore en mond uit in de Gironde. De totale lengte van de rivier de Dordogne is 483 kilometer. Het is een rivier die vanuit het Centraal Massief, langs vele mooie plaatsen loopt richting de Atlantische kust. De Dordogne is ook de naam van een Frans departement en is een mooi gebied waar je actief in de natuur kunt zijn. Zo kan je er wandelen, fietsen, kanoën, grotten en tuinen bezoeken en dan zijn dit slechts enkele voorbeelden.

Daar waar de Dordogne ontspringt, is de zogeheten streek van de 1.000 kastelen en tevens een streek met kleurrijke marktjes en eeuwenoude dorpjes met de geur van verse kruiden en specerijen. Als je in de Dordogne op vakantie bent, kan je heerlijk door de oude binnenstad van Bergerac of Périgueux slenteren, of bezoek brengen aan het Kasteel van Beynac of één van de vele antiekmarkten, maar als je eenmaal terug bent op het land, zal je merken dat de geur van verse tijm, wilde knoflook en rozemarijn weer heerlijk overheersen.

groepsreis wandelvakantie

Landschap Dordogne is afwisselend

De Dordogne heeft een afwisselend landschap en is een ideale omgeving voor veel vogelsoorten. Mede daarom nodigt deze streek ook iedere bezoeker uit om een fiets- of wandeltocht te maken. Daar komt bij dat de stroomversnellingen in het lage water uitermate geschikt zijn om te gaan kajakken en kanoën. Vanaf Bergerac en Souillac kan je kanoën. Als je wat verder naar het westen toe gaat, vind je St. Pierre-d’Eyraud en daar is het water wat dieper en zou je een boottocht kunnen maken met een gemotoriseerd vaartuig.

Deze streek wordt ook wel aangeduid als de Périgord. De gebieden worden hier met kleuraanduidingen weergegeven. Zo verwijst de Périgord Blanc naar de lichte kalkplateaus die hier veelvuldig voorkomen. De Périgord Noir verwijst op zijn beurt weer naar de donkere bossen in dit gebied, maar verwijst ook naar de truffel die in deze streek veel voorkomt. De Périgord Pourpre is een verwijzing naar de druiven en wijn en als laatste verwijst de Périgord Vert, naar het groenste gebied.


TUI wandelvakanties banner

780 kilometer aan wandelroutes in de Dordogne

De Dordogne heeft meer dan 780 kilometer aan wandelroutes, waaronder de Compostella die in Vézelay begint, de pelgrimsroute naar Santiago en de GR36, deze route loopt langs de vallei van Vézère en zijn prehistorische vindplaatsen. In dit departement zijn ook nog eens zo’n 4.000 kilometer aan kleine rondwandelingen uitgezet. In heel veel dorpen zijn er vanuit het centrum, verschillende wandelroutes uitgezet met verschillende afstanden, dit zijn de zogeheten Petites Randonnées of Circuits.

Over het algemeen lopen deze routes door open velden, over heuvels, bossen en door dalen. Het gebeurt ook vaak dat je van de ene route naar het volgende dorp kan lopen en daar door kan lopen in de volgende route. Iedere route vanaf het centrum van het dorp is zo uitgezet, dat je altijd weer op het beginpunt terug komt. Deze routes zijn allemaal vrij te belopen en aan het begin en tevens eindpunt van de route vind je vrijwel altijd een grote kaart, waar je de verschillende routes op kan vinden.

eigenwijzereizen wandelvakanties banner

Wandelroutes Frankrijk vanaf 2 uur wandelen

Het zijn wandelroutes die variëren van minder dan twee uur over goede en degelijke wegen en paden, tot de wat moeilijkere routes van meer dan 4 uur en zijn dan ook bedoeld voor de wat meer ervaren of sportieve wandelaar. In ieder VVV kantoor kan je de beschrijvingen vinden van de lokale wandelroutes. Omdat er duidelijke markeringen zijn geplaatst zij de routes vrij makkelijk te volgen, maar het kan voorkomen dat je toch even op de beschrijving af moet gaan. De meeste routes zijn overigens ook goed te gebruiken voor fietsers en mountainbikers en dat wordt dan ook in de omschrijving vermeld.

snp wandelvakanties banner

Nog meer mogelijkheden voor het boeken van een wandelvakantie binnen Europa

Wil je weten welke landen binnen Europa ook aantrekkelijk zijn voor een wandelvakantie? Wij hebben de aantrekkelijkste wandellanden Europa voor je op een rij gezet. Daar horen ook zeker landen als Duitsland, Italië, Portugal, Griekenland en Groot-Brittannië bij.
Vind hier een overzicht voor een wandelvakantie binnen Europa.